Ciasto marchewkowe z miodem
- 8 porcji
- 1 godzina 20 minut
- Łatwe
Składniki:
- Schar Mix C - 300g
- Marchewka - 250g (2-3szt.)
- Masło - 100g
- Miód - 4 łyżki
- Mleko - 1/2 szklanki
- Jajko - 2 szt.
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Cukier waniliowy lub zapach waniliowy - 1 łyżeczka
- Cynamon - 1/2 łyżeczki
- Cukier - 1/2 szklanki
- Sól - 1 szczypta
- Skórka z 1 pomarańczy
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
Do rondelka włożyć miód, masło oraz startą skórkę z pomarańczy. Roztopić na małym ogniu, często mieszając. Rondelek należy zdjąć z ognia i ostudzić. Wlać do niego mleko, jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać na jednolitą masę.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sodę, cynamon i sól. Wszystko należy wymieszać.
Do suchych składników dodajemy masę z rondelka oraz startą marchewkę. Wszystko starannie wymieszać do powstania jednolitej masy. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180st.C i piec przez 45min, aż do suchego patyczka. Gotowe, ostygnięte ciasto ozdobić cukrem pudrem.