Ciasto marchewkowe z miodem

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 8 porcji
  • 1 godzina 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Schar Mix C - 300g
  • Marchewka - 250g (2-3szt.)
  • Masło - 100g
  • Miód - 4 łyżki
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Jajko - 2 szt.
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Cukier waniliowy lub zapach waniliowy - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Sól - 1 szczypta
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • Cukier puder do posypania

Pyszne ciasto marchewkowe, które można wykorzystać na wiele sposobów. Świetnie się sprawdzi, jako tort z kremem, czy również jako babeczki. Ten aromatyczny wypiek sprawdzi się również do herbaty czy kawy w trakcie bożonarodzeniowych Świąt.

Przygotowanie

Marchewki obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.

Do rondelka włożyć miód, masło oraz startą skórkę z pomarańczy. Roztopić na małym ogniu, często mieszając. Rondelek należy zdjąć z ognia i ostudzić. Wlać do niego mleko, jajka i ekstrakt waniliowy, wymieszać na jednolitą masę.

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sodę, cynamon i sól. Wszystko należy wymieszać.

Do suchych składników dodajemy masę z rondelka oraz startą marchewkę. Wszystko starannie wymieszać do powstania jednolitej masy. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika w temp. 180st.C i piec przez 45min, aż do suchego patyczka. Gotowe, ostygnięte ciasto ozdobić cukrem pudrem.

Oceń ten przepis