Ciasto leśny mech z truskawkami
- 24 porcje
- 2 godziny
- Średnie
Składniki:
ciasto
- Mąka - 3 szklanki (1 szkl. - mieszanki bezglutenowej do ciast; 1 szkl. mąki owsianej bezglutenowej; 0,5 szkl. mąki z pestek dyni; 0,5 szkl. skrobi ziemniaczanej)
- Ksylitol - 3/4 szklanki
- Cukier waniliowy bezglutenowy - 1 szt.
- Jajka - 5 szt. (duże)
- Olej - 3/4 szklanki
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 3 łyżeczki
- Szpinak mrożony - 1 opak.
masa
- Serek mascarpone - 500 g
- Śmietanka 30% - 700 ml
- Cukier waniliowy bezglutenowy - 1 szt.
- Galaretka truskawkowa bezglutenowa - 2 szt.
- Truskawki świeże - 500 g
Przygotowanie
- Do miski wbijamy jajka, wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy, a następnie ucieramy mikserem na gładką masę.
- Nie przerywając miksowania, powoli dodajemy olej. Następnie dodajmy wszystkie mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia.
- Na koniec dodajemy szpinak, uprzednio odsączony z nadmiaru wody i wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 28 cm) i pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
- Gdy ciasto ostygnie odcinamy wierzch i rozdrabniamy na okruszki. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
- Serek mascarpone mieszamy razem z ubitą śmietanką i dodajemy cukier waniliowy. Połowę masy wykładamy na ciasto. Jeżeli ciasto jest mocno suche albo twarde, można je nasączyć np. wodą z cytryną z dodatkiem cukru waniliowego.
- Na masę wykładamy pokrojone truskawki, a następnie zalewamy wszystko lekko stężałą galaretką. Odstawiamy do lodówki, żeby galaretka całkowicie stężała.
- Na galaretkę wykładamy pozostałą masę i posypujemy okruszkami ciasta. Ciasto można udekorować truskawkami i listkami mięty.