Ciasto leśny mech z truskawkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 3
  • 24 porcje
  • 2 godziny
  • Średnie

Składniki:

ciasto

  • Mąka - 3 szklanki (1 szkl. - mieszanki bezglutenowej do ciast; 1 szkl. mąki owsianej bezglutenowej; 0,5 szkl. mąki z pestek dyni; 0,5 szkl. skrobi ziemniaczanej)
  • Ksylitol - 3/4 szklanki
  • Cukier waniliowy bezglutenowy - 1 szt.
  • Jajka - 5 szt. (duże)
  • Olej - 3/4 szklanki
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 3 łyżeczki
  • Szpinak mrożony - 1 opak.

masa

  • Serek mascarpone - 500 g
  • Śmietanka 30% - 700 ml
  • Cukier waniliowy bezglutenowy - 1 szt.
  • Galaretka truskawkowa bezglutenowa - 2 szt.
  • Truskawki świeże - 500 g

Przygotowanie

  1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy ksylitol i cukier waniliowy, a następnie ucieramy mikserem na gładką masę.
  2. Nie przerywając miksowania, powoli dodajemy olej. Następnie dodajmy wszystkie mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia.
  3. Na koniec dodajemy szpinak, uprzednio odsączony z nadmiaru wody i wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica ok. 28 cm) i pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
  5. Gdy ciasto ostygnie odcinamy wierzch i rozdrabniamy na okruszki. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do ostygnięcia.
  6. Serek mascarpone mieszamy razem z ubitą śmietanką i dodajemy cukier waniliowy. Połowę masy wykładamy na ciasto. Jeżeli ciasto jest mocno suche albo twarde, można je nasączyć np. wodą z cytryną z dodatkiem cukru waniliowego.
  7. Na masę wykładamy pokrojone truskawki, a następnie zalewamy wszystko lekko stężałą galaretką. Odstawiamy do lodówki, żeby galaretka całkowicie stężała.
  8. Na galaretkę wykładamy pozostałą masę i posypujemy okruszkami ciasta. Ciasto można udekorować truskawkami i listkami mięty.

Oceń ten przepis