Ciasto kokosowe
- 20 porcji
- 1 godzina 20 minut
- Łatwe
Składniki:
- Masło, miękkie - 1 kostka (250 g)
- Cukier kryształ - 1 szklanka
- Ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki lub małe opakowanie cukru wanilinowego
- Jajko - 4 sztuki
- Mąka bezglutenowa typu mix - 2 szklanki
- Bezglutenowy proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
- Sody oczyszczona - ½ łyżeczki
- Wiórki kokosowe - 1 szklanka + 1 łyżka do dekoracji
- Napój kokosowy - 1 szklanka
- Bułka tarta bezglutenowa - do wysypania formy
Składniki na lukier:
- Cukier puder - 150 g
- Sok z cytryny - ok. 3 łyżek
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą bezglutenową.
Połączyć mikserem masło, cukier i ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Do masy dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe. Całość wymieszać z mlekiem kokosowym. Wylać do formy i piec godzinę, sprawdzać ciasto patyczkiem. Piec aż patyczek będzie suchy.
Przygotowanie lukru:
Do cukru pudru dodawać po jednej łyżce soku z cytryny i mieszać aż do otrzymania masy o konsystencji gęstej śmietany. Zbyt rzadki lukier wsiąknie w ciasto. Do podanej ilości cukru potrzeba ok. 3 łyżek soku z cytryny.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika polać lukrem. Na suchej patelni podprażyć łyżkę wiórków kokosowych i posypać nimi ciasto kiedy lukier jest jeszcze mokry.