Ciasto kokosowe

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 20 porcji
  • 1 godzina 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Masło, miękkie - 1 kostka (250 g)
  • Cukier kryształ - 1 szklanka
  • Ekstrakt z wanilii - 2 łyżeczki lub małe opakowanie cukru wanilinowego
  • Jajko - 4 sztuki
  • Mąka bezglutenowa typu mix - 2 szklanki
  • Bezglutenowy proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
  • Sody oczyszczona - ½ łyżeczki
  • Wiórki kokosowe - 1 szklanka + 1 łyżka do dekoracji
  • Napój kokosowy - 1 szklanka
  • Bułka tarta bezglutenowa - do wysypania formy

Składniki na lukier:

  • Cukier puder - 150 g
  • Sok z cytryny - ok. 3 łyżek

Przygotowanie

Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą bezglutenową.

Połączyć mikserem masło, cukier i ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy). Do masy dodawać po 1 jajku cały czas mieszając. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe. Całość wymieszać z mlekiem kokosowym. Wylać do formy i piec godzinę, sprawdzać ciasto patyczkiem. Piec aż patyczek będzie suchy.

Przygotowanie lukru:

Do cukru pudru dodawać po jednej łyżce soku z cytryny i mieszać aż do otrzymania masy o konsystencji gęstej śmietany. Zbyt rzadki lukier wsiąknie w ciasto. Do podanej ilości cukru potrzeba ok. 3 łyżek soku z cytryny.

Ciasto po wyjęciu z piekarnika polać lukrem. Na suchej patelni podprażyć łyżkę wiórków kokosowych i posypać nimi ciasto kiedy lukier jest jeszcze mokry.

Oceń ten przepis