Ciasto Kinder country bezglutenowe
- 14 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Spód:
- 120 g jagły preparowane
- 2 tabliczki czekolady mlecznej bezglutenowej
Krem:
- 250 g mascarpone
- 250 g twarogu mielonego (ja daję "mój ulubiony")
- 50 g cukru pudru
- 1,5 tabliczki czekolady białej bezglutenowej
- 10 g żelatyny w proszku
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- 200 ml śmietany 36%
Dekoracja:
- 0,5 tabliczki czekolady mlecznej bezglutenowej
- 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej bezglutenowej
- płatki kokosowe
- 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
Przygotowanie
Dno tortownicy 22 cm wykładamy folią spożywczą. Roztapiamy czekoladę mleczną i dokładnie mieszamy z jagłą. Wykładamy dno tortownicy, wyrównujemy i ubijamy np. spodem szklanki. Odstawiamy do lodówki na ok. 1h. Mascarpone, twaróg, cukier, wanilię miksujemy na gładką masę. Dodajemy roztopioną białą czekoladę. Żelatynę zalewamy zimna wodą (tylko do przykrycia proszku) po kilku minutach jak napęcznieje podgrzewamy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia – nie może się zagotować. Odstawić do ostudzenia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę i łączymy z żelatyną o temperaturze pokojowej, krótko miksujemy. Dodajemy do kremu, krótko miksujemy i przelewamy na spód czekoladowy. Chłodzimy w lodówce minimum 4h. Czekolady do dekoracji roztapiamy z olejem, polewamy brzegi i dekorujemy płatkami kokosowymi. Odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc.