Ciasto dyniowe
- 20 porcji
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mus z dyni - 1 szklanka
- Mix bezglutenowy (dowolny) - 2 szklanki
- Cukier - 1 szklanka
- Olej - 3/4 szklanki
- Jajko - 4 sztuki
- Skórka - starta z 1 pomarańczy
- Soda oczyszczona - 1 płaska łyżeczka
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Sól - szczypta
Lukier
- Sok z pomarańczy
- Cukier puder
Przygotowanie
Przygotowanie musu z dyni: dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułożyć kawałki oczyszczonej dyni (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, do miękkości. Upieczoną i ostudzoną dynię, obrać ze skóry i zmiksować na mus.
Do miski wybić jaja, dodać mus, olej, cukier delikatnie wymieszać ale nie ubijać (nie wtłaczać zbyt dużo powietrza). Stopniowo dodać przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i szczypta soli, wszystko dokładnie wymieszać żeby składniki się połączyły.
Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (może być kwadratowa, tzw. keksówka lub tortownica). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka).
Po ostygnięciu ciasto polać przygotowanym lukrem.