Ciasto dyniowe

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 20 porcji
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mus z dyni - 1 szklanka
  • Mix bezglutenowy (dowolny) - 2 szklanki
  • Cukier - 1 szklanka
  • Olej - 3/4 szklanki
  • Jajko - 4 sztuki
  • Skórka - starta z 1 pomarańczy
  • Soda oczyszczona - 1 płaska łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta

Lukier

  • Sok z pomarańczy
  • Cukier puder

Przygotowanie

Przygotowanie musu z dyni: dynię umyć, pokroić na kawałki, usunąć pestki razem z włóknistym środkiem. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułożyć kawałki oczyszczonej dyni (skórą do dołu) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut, do miękkości. Upieczoną i ostudzoną dynię, obrać ze skóry i zmiksować na mus.

Do miski wybić jaja, dodać mus, olej, cukier delikatnie wymieszać ale nie ubijać (nie wtłaczać zbyt dużo powietrza). Stopniowo dodać przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i szczypta soli, wszystko dokładnie wymieszać żeby składniki się połączyły.

Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy (może być kwadratowa, tzw. keksówka lub tortownica). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut (do suchego patyczka).

Po ostygnięciu ciasto polać przygotowanym lukrem.

Oceń ten przepis