Ciasto drożdżowe z owocem sezonowym
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2020/09/ciasto_bez_glutenu-1-1200x675.jpg)
- 20 porcji
- 3 godziny 20 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mąka Schär mix B - 5 szklanek
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 1 szklanka
- Drożdże lub dwa opakowania drożdży suchych - 50 g
- Olej - 1 szklanka
- Mleko bez laktozy - 1 szklanka (ciepłe, nie gorące)
- Owoce sezonowe - 500 g
Składniki na kruszonkę
- Masło bez laktozy - 1/2 kostki
- Cukier - 1/2 szklanki
- Mąka bezglutenowa (może być ryżowa, biała) - 1 szklanka
- Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
Przygotowanie
Składniki na kruszonkę wkładamy do miski, delikatnie zagniatamy i odstawiamy.
Składniki do ciasta należy wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Do miski sypiemy mąkę, robimy w niej małe zagłębienie, dodajemy roztrzepane jajka, cukier drożdże, olej i mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny i 30 minut. Następnie wyrabiamy, wykładamy na blachę i dodajemy owoce. Na koniec posypujemy kruszonką. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180°C.
![](https://kuchniabezglutenowa.pl/app/uploads/2020/09/ciasto_bez_glutenu-1-1200x1600.jpg)