Ciasto drożdżowe z owocem sezonowym

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 20 porcji
  • 3 godziny 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka Schär mix B - 5 szklanek
  • Jajko - 5 szt.
  • Cukier - 1 szklanka
  • Drożdże lub dwa opakowania drożdży suchych - 50 g
  • Olej - 1 szklanka
  • Mleko bez laktozy - 1 szklanka (ciepłe, nie gorące)
  • Owoce sezonowe - 500 g

Składniki na kruszonkę

  • Masło bez laktozy - 1/2 kostki
  • Cukier - 1/2 szklanki
  • Mąka bezglutenowa (może być ryżowa, biała) - 1 szklanka
  • Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki

Przygotowanie

Składniki na kruszonkę wkładamy do miski, delikatnie zagniatamy i odstawiamy.

Składniki do ciasta należy wyjąć wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Do miski sypiemy mąkę, robimy w niej małe zagłębienie, dodajemy roztrzepane jajka, cukier drożdże, olej i mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny i 30 minut. Następnie wyrabiamy, wykładamy na blachę i dodajemy owoce. Na koniec posypujemy kruszonką. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Oceń ten przepis