Ciasto drożdżowe
- 1 porcja
- 4 godziny
- Łatwe
Składniki:
Składniki na ciasto:
- Mąka bg (Schar Mix C Patisserie) - 2,5 szkl.
- Mleko - ½ szklanki
- Cukier - ½ szklanki
- Drożdże świeże - ½ kostki
- Jajko - 3 szt.
- Olej uniwersalny - ½ szklanki
- Sól - szczypta
- Aromat bezglutenowy - odrobina
Składniki na kruszonkę:
- Masło - 100 g
- Cukier - 100 g
- Mąka bezglutenowa - 200 g
- Cukier waniliowy - odrobina
Przygotowanie
Drożdże pokruszyć i z pozostałymi składnikami na ciasto wymieszać wstępnie w misie i wstawić do lodówki na 2,5 godz.
Następnie wyjąć i zmiksować mikserem. Wylać do foremki (najlepiej jak foremka jest wyłożona papierem do pieczenia wystającym ponad, aby ewentualnie przy pomocy patyczków, lub wykałaczek podnieść nim boki). Można na wierzch dodać owoce. Posypać kruszonką. Włożyć do zimnego piekarnika, nastawić temp 170 stopni i piec 40 min.
Kruszonka: Masło zetrzeć na tarce i zagnieść z pozostałymi składnikami, pokruszyć.