Ciasto bez pieczenia z galaretką

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 2,5 tabliczki mlecznej czekolady bezglutenowej
  • 120 g bezglutenowych płatków kukurydzianych
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml śmietanki 36% dobrze schłodzonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone schłodzonego
  • 7 g żelatyny
  • 400 g truskawek
  • 2 opakowania bezglutenowej galaretki truskawkowej lub poziomkowej

Do tego ciacha nie potrzeba piekarnika!

Przygotowanie

Płatki kukurydziane lekko kruszę, masło i czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszam.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Ugniatam masę, wstawiam do lodówki.

Żelatynę zalewam wodą do jej zakrycia. Po napęcznieniu podgrzewam (nie wolno doprowadzić do wrzenia). Mieszam, po rozpuszczeniu odstawiam do ostygnięcia.

Śmietankę ubijam z cukrem na wolnych obrotach, dodaję po 1 łyżce serka- uważam, aby masa się nie zważyła. Na koniec wlewam żelatynę cały czas miksując. Przekładam do tortownicy wstawiam do lodówki.

2 galaretki rozpuszczam w 400 ml gorącej wody, truskawki wykładam na masę, zalewam ostudzoną galaretką, wkładam do lodówki do stężenia.

Oceń ten przepis