Ciasto bananowe z czekoladą

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 8 porcji
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mąka uniwersalna (Bezgluten) - 1/2 kubka
  • Mąka kukurydziana bezglutenowa - 1/2 kubka
  • 2/3 kubka Cukier trzcinowy + troszkę do posypania po wierzchy ciasta - 2/3 kubka
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
  • Margaryna roślinna (Optima Omega3) - 2 dkg
  • Banan (bardzo dojrzały) - 4 szt.
  • Jajko - 4 szt.
  • Gorzka czekolada ( Cocoa lub inna) - 10 dkg

Dodatkowo

  • Blaszka keksówka
  • Papier do pieczenia

Ekspresowe i pyszne ciasto 🙂

Przygotowanie

Mieszanie składników pójdzie szybciej przy użyciu miksera ale można też wymieszać łyżką drewnianą.

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy składniki. Banany rozdrabniamy palcami, dodając je do ciasta i mieszamy. Kroimy czekoladę na drobne kawałki i dorzucamy do ciasta.

Jeżeli wykorzystuję jednorazową keksówkę to ją smaruję tłuszczem i posypuje mąką kukurydzianą, jeżeli foremka jest wielokrotnego użytku to wystarczy ją wyłożyć papierem do pieczenia.

Przekładamy ciasto do foremki i posypujemy po wierzchu cukrem trzcinowym. Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach, góra/dół i nie na samym dole piekarnika.

Smacznego 🙂 

Oceń ten przepis