Ciasto bananowe z czekoladą
- 8 porcji
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mąka uniwersalna (Bezgluten) - 1/2 kubka
- Mąka kukurydziana bezglutenowa - 1/2 kubka
- 2/3 kubka Cukier trzcinowy + troszkę do posypania po wierzchy ciasta - 2/3 kubka
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka
- Margaryna roślinna (Optima Omega3) - 2 dkg
- Banan (bardzo dojrzały) - 4 szt.
- Jajko - 4 szt.
- Gorzka czekolada ( Cocoa lub inna) - 10 dkg
Dodatkowo
- Blaszka keksówka
- Papier do pieczenia
Przygotowanie
Mieszanie składników pójdzie szybciej przy użyciu miksera ale można też wymieszać łyżką drewnianą.
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy składniki. Banany rozdrabniamy palcami, dodając je do ciasta i mieszamy. Kroimy czekoladę na drobne kawałki i dorzucamy do ciasta.
Jeżeli wykorzystuję jednorazową keksówkę to ją smaruję tłuszczem i posypuje mąką kukurydzianą, jeżeli foremka jest wielokrotnego użytku to wystarczy ją wyłożyć papierem do pieczenia.
Przekładamy ciasto do foremki i posypujemy po wierzchu cukrem trzcinowym. Pieczemy około 50 minut w 170 stopniach, góra/dół i nie na samym dole piekarnika.
Smacznego 🙂