Ciastka z lukrem i skórką pomarańczową

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 40 porcji
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

Na ciastka:

  • 120 g skrobi z tapioki
  • 100 g mąki z sorgo (ew. gryczanej lub ryżowej)
  • 2 jajka (ew. 10 jajeczek przepiórczych)
  • ½ szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka (może być kokosowe)
  • 100 g masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (ja użyłam brązowego)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:

  • Ok. ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Do dekoracji:

  • skórka pomarańczowa, cytrynowa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe

Kruche, a jednocześnie nie rozpadające się, bardzo szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu.

Przygotowanie

Wymieszać w misce oba rodzaje mąki, sodę, proszek do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Matę lub stolnicę podsypać mąką. Rozwałkować je na grubość ok. 4 mm, wykroić foremką ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć na gładką masę z odrobiną gorącej wody, pod koniec ucierania dodać łyżeczkę do kawy soku z cytryny. Ozdobić lukrem wystudzone ciasteczka, posypać skórką pomarańczową.

 

Oceń ten przepis