Ciastka z lukrem i skórką pomarańczową
- 40 porcji
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Na ciastka:
- 120 g skrobi z tapioki
- 100 g mąki z sorgo (ew. gryczanej lub ryżowej)
- 2 jajka (ew. 10 jajeczek przepiórczych)
- ½ szklanki cukru
- 1/3 szklanki mleka (może być kokosowe)
- 100 g masła klarowanego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (ja użyłam brązowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- Ok. ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Do dekoracji:
- skórka pomarańczowa, cytrynowa, posiekane orzechy, wiórki kokosowe
Przygotowanie
Wymieszać w misce oba rodzaje mąki, sodę, proszek do pieczenia, dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Matę lub stolnicę podsypać mąką. Rozwałkować je na grubość ok. 4 mm, wykroić foremką ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć na gładką masę z odrobiną gorącej wody, pod koniec ucierania dodać łyżeczkę do kawy soku z cytryny. Ozdobić lukrem wystudzone ciasteczka, posypać skórką pomarańczową.