Ciasteczka z kleiku ryżowego

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 20 porcji
  • 40 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Kleik ryżowy dla dzieci bez dodatków - 1 paczka
  • Jajko - 3 sztuki
  • Masło, miękkie - 1 kostka (250 g)
  • Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 płaska łyżeczka
  • Cukier kryształ - 1/2 szklanki
  • Cukier wanillinowy lub waniliowy - 1 małe opakowanie
  • Wiórki kokosowe lub sezam - 4 czubate łyżki
  • Dżem do wypełnienia ciastek - dowolny

Ciasteczka są smaczne, chrupiące, lekko ciągnące w środku, o delikatnym kokosowym smaku. Można zrobić z kleksem dżemu na środku, ale równie smaczne są bez.

Przygotowanie

Wymieszać suche składniki. Dodać miękkie masło i jajka. Wyrobić.

Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną).

W każdej kulce zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.

Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 – 20 minut, gdy ciasteczka lekko się zarumienią można je wyjmować. Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem (jeśli dżem jest kupny, najpraktyczniejszy jest wyciskany).

 

Oceń ten przepis