Ciasteczka z kleiku ryżowego
- 20 porcji
- 40 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Kleik ryżowy dla dzieci bez dodatków - 1 paczka
- Jajko - 3 sztuki
- Masło, miękkie - 1 kostka (250 g)
- Proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 płaska łyżeczka
- Cukier kryształ - 1/2 szklanki
- Cukier wanillinowy lub waniliowy - 1 małe opakowanie
- Wiórki kokosowe lub sezam - 4 czubate łyżki
- Dżem do wypełnienia ciastek - dowolny
Przygotowanie
Wymieszać suche składniki. Dodać miękkie masło i jajka. Wyrobić.
Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną).
W każdej kulce zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 – 20 minut, gdy ciasteczka lekko się zarumienią można je wyjmować. Po ostudzeniu wgłębienia napełnić dżemem (jeśli dżem jest kupny, najpraktyczniejszy jest wyciskany).