Ciasteczka sezamowo-kokosowe

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 45 porcji
  • 45 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • 1,5 paczki kleiku ryżowego bezglutenowego (ok. 240g)
  • 3 jaja
  • 1 margaryna
  • ½ szklanki cukru zwykłego
  • 1 łyżka cukru wanilinowego bezglutenowego
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 4 łyżki sezamu
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 2 łyżki dowolnej mąki bezglutenowej

Z podanych składników wychodzi ok. 45 – 50 ciasteczek.

Ciasteczka można dowolnie wzbogacać. U mnie połowa ciasteczek z obsypanymi cukrem kostkami jabłka, a następnie po upieczeniu polane rozpuszczoną czekoladą. Natomiast druga połowa z wisienkami z syropu.

Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać całe jajka i resztę składników. Wymieszać, formować kulki, a następnie spłaszczyć je na krążki. Opcjonalnie, w zrobione palcem wgłębienie dodać konfitury. Piec ok. 20 min. w temp. 170 stopni.

Oceń ten przepis