Ciasteczka migdałowe jak pierniczki
- 25 porcji
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mąka migdałowa bezglutenowa - 40 g
- Mąka kokosowa bezglutenowa - 15 g
- Mąka kukurydziana bezglutenowa - 15 g
- Mąka ryżowa bezglutenowa - 15 g
- Mąka ziemniaczana bezglutenowa - 15 g
- Soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki
- Cukier cynamonowy - 2 łyżeczki (lub wedle uznania)
- Olej kokosowy - 1 łyżka
- Miód - 1 łyżka
- Gęsta śmietana - 2 łyżki
- Jajo - 1 sztuka
Przygotowanie
1. W misce mieszamy wszystkie rodzaje mąk, cukier cynamonowy i sodę oczyszczoną.
2. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i wlewamy go do suchych składników.
3. Dodajemy miód i żółtko (białko zostawiamy do smarowania pierniczków). Mieszamy.
4. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto aż stanie się do uzyskania gładkie i plastyczne.
5. Formujemy kulę (w razie potrzeby schładzamy przez 30 minut w lodówce).
6. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy foremkami kształty.
7. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy smarujemy odrobiną białka.
8. Pieczemy przez około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
9. Studzimy na kratce. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy lukrem.
Smacznego!