Ciasteczka migdałowe jak pierniczki

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 25 porcji
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka migdałowa bezglutenowa - 40 g
  • Mąka kokosowa bezglutenowa - 15 g
  • Mąka kukurydziana bezglutenowa - 15 g
  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 15 g
  • Mąka ziemniaczana bezglutenowa - 15 g
  • Soda oczyszczona - 1/4 łyżeczki
  • Cukier cynamonowy - 2 łyżeczki (lub wedle uznania)
  • Olej kokosowy - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżka
  • Gęsta śmietana - 2 łyżki
  • Jajo⁠ - 1 sztuka

Wśród wielu bożonarodzeniowych pyszności musi się znaleźć miejsce dla pierniczków? Albo dla ciasteczek, które wyglądają jak pierniczki, ale są bardziej miękkie i rozkosznie smakują migdałami? Migdałowe ciasteczka z tego przepisu nie są bardzo słodkie (tylko jedna łyżka miodu) i dlatego świetnie nadają się do lukrowania. Miłego bezglutenowego świętowania?

Przygotowanie

1. W misce mieszamy wszystkie rodzaje mąk, cukier cynamonowy i sodę oczyszczoną.

2. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i wlewamy go do suchych składników.

3. Dodajemy miód i żółtko (białko zostawiamy do smarowania pierniczków). Mieszamy.

4. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto aż stanie się do uzyskania gładkie i plastyczne.

5. Formujemy kulę (w razie potrzeby schładzamy przez 30 minut w lodówce).

6. Rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy foremkami kształty.

7. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdy smarujemy odrobiną białka.

8. Pieczemy przez około 8 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

9. Studzimy na kratce. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy lukrem.

Smacznego!

Oceń ten przepis