Churros
- 33 porcje
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
Churros
- 150ml wody
- 20g cukru
- 40g masła
- 110g mieszanka mąki bezglutenowej
- 2 jaja
Gorąca czekolada
- 50g ciemnej czekolady bezglutenowej
- 25g cukru
- 120ml mleka
- 4g skrobi kukurydzianej bezglutenowej
- 10 ml wody
Przygotowanie
Wlewamy do rondelka wodę, dodajemy cukier i masło. Gdy woda wrze a masło się rozpuściło dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez 3 minuty trzymając garnek na małym gazie. Następnie przekładamy ciasto do miski i czekamy ok, 10 minut aż przestygnie. Następnie dodajemy po jednym jajku mieszając aż całość się połączy. Powinno powstać jednolite sprężyste ciasto. Przełożyć do rękawa cukierniczego, z końcówką rozety i wyciskać ciasto do gorącego oleju odcinając kawałki np. nożyczkami. Po delikatnym zrumienieniu wyciągnąć odsączając na papierze.
Czekolada:
Do garnka przekładamy czekoladę, wlewamy mleko oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Do gotującej się czekolady wlewamy rozpuszczoną skrobie kukurydzianą w zimnej wodzie. Chwilę gotujemy i przelewamy do miseczki.