Churros

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 33 porcje
  • 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

Churros

  • 150ml wody
  • 20g cukru
  • 40g masła
  • 110g mieszanka mąki bezglutenowej
  • 2 jaja

Gorąca czekolada

  • 50g ciemnej czekolady bezglutenowej
  • 25g cukru
  • 120ml mleka
  • 4g skrobi kukurydzianej bezglutenowej
  • 10 ml wody

Te złote pyszności przygotował mój 14-letni syn więc myślę, że kto bardziej odważny z łatwością sobie z nim poradzi 🙂

Przygotowanie

Wlewamy do rondelka wodę, dodajemy cukier i masło. Gdy woda wrze a masło się rozpuściło dodajemy mąkę i energicznie mieszamy przez 3 minuty trzymając garnek na małym gazie. Następnie przekładamy ciasto do miski i czekamy ok, 10 minut aż przestygnie. Następnie dodajemy po jednym jajku mieszając aż całość się połączy. Powinno powstać jednolite sprężyste ciasto. Przełożyć do rękawa cukierniczego, z końcówką rozety i wyciskać ciasto do gorącego oleju odcinając kawałki np. nożyczkami. Po delikatnym zrumienieniu wyciągnąć odsączając na papierze.

Czekolada:

Do garnka przekładamy czekoladę, wlewamy mleko oraz cukier. Gotujemy na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Do gotującej się czekolady wlewamy rozpuszczoną skrobie kukurydzianą w zimnej wodzie. Chwilę gotujemy i przelewamy do miseczki.

Oceń ten przepis