Chrzanowa zupa krem
- 8 porcji
- 45 minut
- Łatwe
Składniki:
- Pietruszka korzeń - 1 średnia
- Seler - kawałek (mniej więcej takiej wagi co pietruszka)
- Ziemniaki - 3-4 szt. średniej wielkości
- Czosnek - 4 duże ząbki
- Cebula - 1 średnia
- Biała część pora - ok. 8 cm
- Śmietana - 400ml
- Chrzan tarty - 5 łyżek
- Woda - 2l
- Ziele angielskie - 6 sztuk
- Liście laurowe - 3 sztuki
- Olej rzepakowy - 1 łyżeczka
- Sól
- Pieprz
- Jajka ugotowane na twardo - 4 sztuki
- Bekon - 4 plastry
Przygotowanie
Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na oleju. Dodałam drobno pokrojonego pora i posiekany czosnek. Chwilę smażyłam. Dodałam seler i pietruszkę pokrojone w kostkę. Po kilku minutach dodałam ziemniaki również pokrojone w kostkę. Po kolejnych kilku minutach dodałam wodę, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowałam. Doprawiłam solą i pieprzem. Kiedy warzywa były miękkie, wyjęłam ziele i liście laurowe. Zblendowałam zupę na gładki krem. Śmietanę wymieszałam z chrzanem i odrobiną zupy. Dodałam do garnka i dokładnie wymieszałam. Podawałam z połówką jajka i chipsami z bekonu.