Chrzanowa zupa krem

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 8 porcji
  • 45 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Pietruszka korzeń - 1 średnia
  • Seler - kawałek (mniej więcej takiej wagi co pietruszka)
  • Ziemniaki - 3-4 szt. średniej wielkości
  • Czosnek - 4 duże ząbki
  • Cebula - 1 średnia
  • Biała część pora - ok. 8 cm
  • Śmietana - 400ml
  • Chrzan tarty - 5 łyżek
  • Woda - 2l
  • Ziele angielskie - 6 sztuk
  • Liście laurowe - 3 sztuki
  • Olej rzepakowy - 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajka ugotowane na twardo - 4 sztuki
  • Bekon - 4 plastry

Przygotowanie

Cebulę pokrojoną w kostkę zeszkliłam na oleju. Dodałam drobno pokrojonego pora i posiekany czosnek. Chwilę smażyłam. Dodałam seler i pietruszkę pokrojone w kostkę. Po kilku minutach dodałam ziemniaki również pokrojone w kostkę. Po kolejnych kilku minutach dodałam wodę, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotowałam. Doprawiłam solą i pieprzem. Kiedy warzywa były miękkie, wyjęłam ziele i liście laurowe. Zblendowałam zupę na gładki krem. Śmietanę wymieszałam z chrzanem i  odrobiną zupy. Dodałam do garnka i dokładnie wymieszałam. Podawałam z połówką jajka i chipsami z bekonu.

Oceń ten przepis