Kruchy chrust bezglutenowy (faworki)

Oceń przepis

Średnia ocena: 1.5
  • 70 porcji
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • 210 g mieszanki Mix Free Balviten
  • 4 żółtka kurze lub 2 jajeczka i 4 żółtka przepiórcze
  • 20 g cukru pudru (2 łyżki)
  • 2-3 łyżki śmietany 18% lub 70 g tofu jedwabistego
  • 2 łyżki roztopionego klarowanego masła
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka spirytusu (lub octu)
  • 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • ok. 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

W różnych częściach Polski różnie nazywane – w jednych chrust w innych faworki – u mnie w domu to był chrust.  Chrust jest o wiele prostszy w przygotowaniu niż pączki, a równie smaczny. Z tego przepisu otrzymamy kopiaty talerz chrustu.

Przygotowanie

Zmiksować jajka/żółtka z cukrem. Dodać sklarowane chłodne masło i spirytus.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masę jajeczną, skórkę z cytryny, wymieszać i zagnieść ciasto. W przeciwieństwie do ciasta na faworki glutenowe, ciasta na faworki bezglutenowe nie ma potrzeby zbijać wałkiem, bo nie zwiększa to ilości pęcherzyków.

Ciasto podzielić na 4 części i rozwałkowywać je partiami jak najcieniej na blacie posypanym lekko mąką. Ciasto oczekujące na rozwałkowanie należy przykryć ściereczką, żeby nie obsychało. Ważne jest, aby blat podsypywać jak najmniejszą ilością mąki. Ciasto kroić w paski o wymiarach 15×3 cm. Na środku każdego paska zrobić pionowe nacięcie o długości 5-6 cm i przewinąć jeden koniec paska przez otwór.

Rozgrzać tłuszcz w dużym płaskim rondlu. Wrzucony na próbę mały kawałek ciasta powinien zrumienić się i wypłynąć. Faworki smażyć z obu stron na rumiany kolor. Wyjmować i osączać na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem. Najlepsze w dniu pieczenia.

Oceń ten przepis