Chłodnik po litewsku

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 8 porcji
  • 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Burak średni - 6 sztuk
  • Woda - 1 l
  • Ogórek kiszony średni - 3 sztuk
  • Koperek - 1/2 pęczka
  • Szczypiorek - 1/2 pęczka
  • Woda z ogórków kiszonych - 1/2 szklanki
  • Rzodkiewka - 1 pęczek
  • Jajko na twardo - 4 sztuki
  • Jogurt naturalny lub kefir - 600 ml
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

Buraki obierz, pokrój na w kostkę. Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Odstaw do ostygnięcia. Umyty koperek i szczypiorek posiekaj, ogórki i rzodkiewki pokrój w kostkę. Ostygnięty wywar z buraczkami wymieszaj razem ze wszystkimi pokrojonymi składnikami, dodaj jogurt i wymieszaj całość. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z połówkami jajka na twardo.

Oceń ten przepis