Chłodnik po litewsku
- 8 porcji
- 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- Burak średni - 6 sztuk
- Woda - 1 l
- Ogórek kiszony średni - 3 sztuk
- Koperek - 1/2 pęczka
- Szczypiorek - 1/2 pęczka
- Woda z ogórków kiszonych - 1/2 szklanki
- Rzodkiewka - 1 pęczek
- Jajko na twardo - 4 sztuki
- Jogurt naturalny lub kefir - 600 ml
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
Buraki obierz, pokrój na w kostkę. Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj do miękkości. Odstaw do ostygnięcia. Umyty koperek i szczypiorek posiekaj, ogórki i rzodkiewki pokrój w kostkę. Ostygnięty wywar z buraczkami wymieszaj razem ze wszystkimi pokrojonymi składnikami, dodaj jogurt i wymieszaj całość. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Podawaj z połówkami jajka na twardo.