Chlebek z sezamem

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 1 porcja
  • 1 godzina 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mieszanka mąki bezglutenowej do wypieku chleba - 500 g
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki
  • Woda - 400 ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier kryształ - 3 łyżeczki
  • Drożdże w proszku - 1 opakowanie (7 g)
  • Ziarna sezamu - do posypania chleba
  • Jajko - 1 sztuka

Chlebek z polecanej mąki robi się naprawdę szybko i bezproblemowo, jest bardzo smaczny, zwarty i nie kruszy się, ale jest odpowiednio puszysty (nie zbity i nie watowaty) – po prostu idealny.

Przygotowanie

Do miski wlać letnią wodę i olej oraz dodać sól. Następnie wsypać mąkę, a na jej wierzch wsypać drożdże i cukier. Ważna jest kolejność dodawania poszczególnych składników – tak aby drożdże nie stykały się bezpośrednio z solą i płynami.

Wszystko wyrobić mikserem przez około 5 minut. Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej delikatnie olejem, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już podrośnie posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ziarnami sezamu.

Piec przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Na spód piekarnika warto wstawić naczynie z wodą dla odpowiedniego nawilżenia. Upieczony chlebek wyjąć z foremki i odstawić na krateczkę do całkowitego ostygnięcia przynajmniej przez godzinę.

 

 

Oceń ten przepis