Chlebek z sezamem
- 1 porcja
- 1 godzina 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mieszanka mąki bezglutenowej do wypieku chleba - 500 g
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
- Woda - 400 ml
- Sól - 1 łyżeczka
- Cukier kryształ - 3 łyżeczki
- Drożdże w proszku - 1 opakowanie (7 g)
- Ziarna sezamu - do posypania chleba
- Jajko - 1 sztuka
Przygotowanie
Do miski wlać letnią wodę i olej oraz dodać sól. Następnie wsypać mąkę, a na jej wierzch wsypać drożdże i cukier. Ważna jest kolejność dodawania poszczególnych składników – tak aby drożdże nie stykały się bezpośrednio z solą i płynami.
Wszystko wyrobić mikserem przez około 5 minut. Ciasto przełożyć do foremki natłuszczonej delikatnie olejem, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy już podrośnie posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać ziarnami sezamu.
Piec przez ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Na spód piekarnika warto wstawić naczynie z wodą dla odpowiedniego nawilżenia. Upieczony chlebek wyjąć z foremki i odstawić na krateczkę do całkowitego ostygnięcia przynajmniej przez godzinę.