Chleb z siemieniem lnianym

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 1 porcja
  • 2 godziny
  • Średnie

Składniki:

  • Len złoty - 2 łyżki
  • Mąka owsiana bezglutenowa- 4 łyżki
  • Mąka gryczana bezglutenowa - 4 łyżki
  • Mix mąk bezglutenowych, dowolny - 8 łyżek
  • Skrobia tapiokowa - 4 łyżki
  • Skrobia ryżowa - 4 łyżki
  • Olej - 3 łyżki
  • Babka jajowata - 1 łyżeczka
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Kminek - 1 szczypta
  • Mleko/Woda - 400 ml
  • Woda - ile ciasto przyjmie

ZACZYN

  • Drożdże, świeże - 30 g
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Mąka bezglutenowa - 2 łyżeczki
  • Mleko/Woda - 2 łyżki

Przygotowanie

Zaczyn drożdży świeżych: składniki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.

Zmielony len złoty zagotować w ok 400 ml mleka lub wody, energicznie mieszając.

Suche składniki przesiać przez sitko w celu napowietrzenia mąki.

Dodać zagotowany len, sól, olej, przyprawy. Wstępnie dobrze wymieszać.

Dodać zaczyn drożdżowy.

Wyrabiać ciasto, dodając w miarę potrzeby wodę.

Ważne: konsystencja ciasta powinna być tęga.

Wyrobione ciasto przełożyć do foremki i pozostawić do wyrośnięcia.

Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 st. z termoobiegiem. Na spód piekarnika wstawić metalowe naczynie z wodą.

*Upieczony chleb można posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do gorącego piekarnika na około 5 min.

Oceń ten przepis