Chleb z siemieniem lnianym
- 1 porcja
- 2 godziny
- Średnie
Składniki:
- Len złoty - 2 łyżki
- Mąka owsiana bezglutenowa- 4 łyżki
- Mąka gryczana bezglutenowa - 4 łyżki
- Mix mąk bezglutenowych, dowolny - 8 łyżek
- Skrobia tapiokowa - 4 łyżki
- Skrobia ryżowa - 4 łyżki
- Olej - 3 łyżki
- Babka jajowata - 1 łyżeczka
- Sól - 1,5 łyżeczki
- Kminek - 1 szczypta
- Mleko/Woda - 400 ml
- Woda - ile ciasto przyjmie
ZACZYN
- Drożdże, świeże - 30 g
- Cukier - 1/2 łyżeczki
- Mąka bezglutenowa - 2 łyżeczki
- Mleko/Woda - 2 łyżki
Przygotowanie
Zaczyn drożdży świeżych: składniki wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Zmielony len złoty zagotować w ok 400 ml mleka lub wody, energicznie mieszając.
Suche składniki przesiać przez sitko w celu napowietrzenia mąki.
Dodać zagotowany len, sól, olej, przyprawy. Wstępnie dobrze wymieszać.
Dodać zaczyn drożdżowy.
Wyrabiać ciasto, dodając w miarę potrzeby wodę.
Ważne: konsystencja ciasta powinna być tęga.
Wyrobione ciasto przełożyć do foremki i pozostawić do wyrośnięcia.
Piec przez około 1 godzinę w temp. 180 st. z termoobiegiem. Na spód piekarnika wstawić metalowe naczynie z wodą.
*Upieczony chleb można posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do gorącego piekarnika na około 5 min.