Chleb na zakwasie

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • -
  • 15 godzin
  • Trudne

Składniki:

ZAKWAS OWSIANY:

  • Płatki owsiane bezglutenowe zmielone na mąkę - 100g
  • Woda gazowana - 200ml
  • Woda z ogórków - 2 łyżeczki
  • Cukier - 1 łyżeczka

ZACZYN:

  • Zakwas - 100g
  • Mąka owsiana bezglutenowa - 200g
  • Woda gazowana - 175ml

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • Mąka bezglutenowa (ryżowa, gryczana, owsiana, amarantusowa) - 450g
  • Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana - 50g
  • Miód - 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżka
  • Świeże drożdże rozrobione w ciepłym mleku - 20g

Chleb na zakwasie wyrasta minimum dwanaście godzin, podczas gdy proces wypiekania trwa nie więcej niż dwie. Wielu znawców zaleca do chleba na zakwasie dodatek drożdży. To pewien kompromis, ale i pewność, że chleb pięknie wyrośnie. Jeżeli unikamy drożdży lub całkowicie wykluczamy je z diety, pozostańmy przy zakwasie, który również (choć pracuje znacznie wolniej)  uniesie ciasto chlebowe. Tekst i przepis na chleb autorstwa Weroniki Madejskiej autorki bloga www.natchniona.pl. Przepis został zamieszczony na portalu za zgodą autorki.

Przygotowanie

Sposób przygotowania zakwasu owsianego:
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i przełóż do wysokiej szklanki lub słoika. Przykryj ściereczką i przewiąż. Odstaw do wyrośnięcia na 3 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Przechowuj go w lodówce, a kiedy będziesz potrzebować, wyjmij i „dokarm” mąką i wodą, czyli przygotuj zaczyn.

Sposób przygotowania chleba:
Poprzedniego dnia wieczorem przygotuj zaczyn. Wszystkie składniki wymieszaj, przełóż do miski i przykryj. Rano na wierzchu mieszanki powinno utworzyć się wybrzuszenie pokryte bąbelkami. Wszystkie składniki na chleb wymieszaj. Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Przełóż do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Krój po ostudzeniu.

UWAGI: Nie jest łatwo upiec dobry chleb na zakwasie. Na początek warto przyswoić sobie kilka uniwersalnych zasad. Pierwsza – konsystencja ciasta powinna być luźna. Zbite nie napowietrzy się i nie wyrośnie. Jednak zupełnie rzadkie również da efekt odwrotny do zamierzonego. Może spowodować, że chleb opadnie, popęka i pozostanie zbyt wilgotny. Jeżeli pieczywo nie wyrasta, powodu należy szukać w słabym zakwasie. Aby pomóc mieszance w wyrośnięciu, warto użyć dobrej jakości bakterii kwasu mlekowego i dodać np.  wodę z kiszonych ogórków.

 

Oceń ten przepis