Chleb na zakwasie
- -
- 15 godzin
- Trudne
Składniki:
ZAKWAS OWSIANY:
- Płatki owsiane bezglutenowe zmielone na mąkę - 100g
- Woda gazowana - 200ml
- Woda z ogórków - 2 łyżeczki
- Cukier - 1 łyżeczka
ZACZYN:
- Zakwas - 100g
- Mąka owsiana bezglutenowa - 200g
- Woda gazowana - 175ml
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- Mąka bezglutenowa (ryżowa, gryczana, owsiana, amarantusowa) - 450g
- Skrobia ziemniaczana lub kukurydziana - 50g
- Miód - 1 łyżka
- Sól - 1 łyżka
- Świeże drożdże rozrobione w ciepłym mleku - 20g
Przygotowanie
Sposób przygotowania zakwasu owsianego:
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie i przełóż do wysokiej szklanki lub słoika. Przykryj ściereczką i przewiąż. Odstaw do wyrośnięcia na 3 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Przechowuj go w lodówce, a kiedy będziesz potrzebować, wyjmij i „dokarm” mąką i wodą, czyli przygotuj zaczyn.
Sposób przygotowania chleba:
Poprzedniego dnia wieczorem przygotuj zaczyn. Wszystkie składniki wymieszaj, przełóż do miski i przykryj. Rano na wierzchu mieszanki powinno utworzyć się wybrzuszenie pokryte bąbelkami. Wszystkie składniki na chleb wymieszaj. Odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Przełóż do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Krój po ostudzeniu.
UWAGI: Nie jest łatwo upiec dobry chleb na zakwasie. Na początek warto przyswoić sobie kilka uniwersalnych zasad. Pierwsza – konsystencja ciasta powinna być luźna. Zbite nie napowietrzy się i nie wyrośnie. Jednak zupełnie rzadkie również da efekt odwrotny do zamierzonego. Może spowodować, że chleb opadnie, popęka i pozostanie zbyt wilgotny. Jeżeli pieczywo nie wyrasta, powodu należy szukać w słabym zakwasie. Aby pomóc mieszance w wyrośnięciu, warto użyć dobrej jakości bakterii kwasu mlekowego i dodać np. wodę z kiszonych ogórków.