Chleb jasny z amarantusem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 12 porcji
  • 1 godzina 10 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka ziemniaczana - 120g
  • Skrobia kukurydziana - 280g
  • Mąka kukurydziana bezglutenowa - 50g
  • Mąka prażona z amarantusa bezglutenowa- 50g
  • Błonnik jabłkowy - 11g
  • Guma guar - 11g
  • Suszone drożdże - 10g
  • Cukier - 2 łyżki
  • Sól - 11g
  • Olej - 3 łyżki
  • Ciepła woda - 650ml

Chleb z tego przepisu jest pulchny. Do spożycia w ciągu 2 dni lub do zamrożenia. Amarantus jest wyczuwalny (dla osób, które go nie lubią lepiej zamienić mąkę z amarantusa na inną bezglutenową).

Przygotowanie

Do miski dodać wszystkie mąki i skrobię, błonnik, gumę guar, suszone drożdże, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.

Następnie dodać ciepłą wodę, olej i miksować mikserem przez kilka minut do otrzymania jednolitego ciasta.

Przełożyć ciasto do keksówki mniejszej niż standardowa. Odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Wierzch posmarować olejem i przekroić ciasto przez środek wzdłuż foremki. Piec w 230 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Studzić na kratce.

Oceń ten przepis