Chleb jasny z amarantusem
- 12 porcji
- 1 godzina 10 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mąka ziemniaczana - 120g
- Skrobia kukurydziana - 280g
- Mąka kukurydziana bezglutenowa - 50g
- Mąka prażona z amarantusa bezglutenowa- 50g
- Błonnik jabłkowy - 11g
- Guma guar - 11g
- Suszone drożdże - 10g
- Cukier - 2 łyżki
- Sól - 11g
- Olej - 3 łyżki
- Ciepła woda - 650ml
Przygotowanie
Do miski dodać wszystkie mąki i skrobię, błonnik, gumę guar, suszone drożdże, cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie dodać ciepłą wodę, olej i miksować mikserem przez kilka minut do otrzymania jednolitego ciasta.
Przełożyć ciasto do keksówki mniejszej niż standardowa. Odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Wierzch posmarować olejem i przekroić ciasto przez środek wzdłuż foremki. Piec w 230 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Studzić na kratce.