Chleb jaglano – ryżowy z żurawiną i rozmarynem
- -
- 2 godziny 30 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mąka ryżowa bezglutenowa - 150g
- Mąka jaglana bezglutenowa - 150g
- Mąka owsiana bezglutenowa - 75g
- Skrobia ziemniaczana - 35g
- Siemię lniane, zmielone - 35g
- Drożdże instant - 12g
- Woda - ok. 370ml
- Sól - 1 łyżeczka
- Żurawina, suszona - 75g
- Rozmaryn - 2 łyżeczki
- Sezam do posypania chleba
Przygotowanie
Sposób przygotowania:
Wszystkie mąki połącz ze sobą, dodaj drożdże i sól. Wyrób mikserem, stopniowo dolewając wodę. Ciasto powinno być luźne i klejące, jednak w żadnym wypadku nie może być płynne. Dodaj żurawinę, rozmaryn i dokładnie wymieszaj łyżką. Jeżeli uznasz, że potrzebujesz, dodaj jeszcze łyżkę mąki. Małą foremkę do wypiekania keksów natłuść i obsyp mąką. Wypełnij ją ciastem. Wyrównaj, posyp niewielką ilością sezamu. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po upływie 60 minut rozgrzej piekarnik do temperatury 230˚C. Jeśli ciasto wyrosło na boki, wyrównaj je ładnie w foremce. Wierzch możesz skropić wodą lub posmarować delikatnie białkiem. Na dno piekarnika wysyp kostki lodu i od razu wstaw foremkę z ciastem. Chleb piecz 35 minut. Krój wystudzony. Smacznego!