Chleb jaglano – ryżowy z żurawiną i rozmarynem

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • -
  • 2 godziny 30 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka ryżowa bezglutenowa - 150g
  • Mąka jaglana bezglutenowa - 150g
  • Mąka owsiana bezglutenowa - 75g
  • Skrobia ziemniaczana - 35g
  • Siemię lniane, zmielone - 35g
  • Drożdże instant - 12g
  • Woda - ok. 370ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Żurawina, suszona - 75g
  • Rozmaryn - 2 łyżeczki
  • Sezam do posypania chleba

Pyszny chleb z naturalnych składników autorstwa Weroniki Madejskiej autorki bloga www.natchniona.pl. Przepis został zamieszczony na portalu za zgodą autorki.

Przygotowanie

Sposób przygotowania:
Wszystkie mąki połącz ze sobą, dodaj drożdże i sól. Wyrób mikserem, stopniowo dolewając wodę. Ciasto powinno być luźne i klejące, jednak w żadnym wypadku nie może być płynne. Dodaj żurawinę, rozmaryn i dokładnie wymieszaj łyżką. Jeżeli uznasz, że potrzebujesz, dodaj jeszcze łyżkę mąki. Małą foremkę do wypiekania keksów natłuść i obsyp mąką. Wypełnij ją ciastem. Wyrównaj, posyp niewielką ilością sezamu. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po upływie 60 minut rozgrzej piekarnik do temperatury 230˚C. Jeśli ciasto wyrosło na boki, wyrównaj je ładnie w foremce. Wierzch możesz skropić wodą lub posmarować delikatnie białkiem. Na dno piekarnika wysyp kostki lodu i od razu wstaw foremkę z ciastem. Chleb piecz 35 minut. Krój wystudzony. Smacznego!

Oceń ten przepis