Chleb gryczany z miodem i kminkiem
- 1 porcja
- 2 godziny
- Łatwe
Składniki:
- Mąka gryczana - 400 g
- Siemię lniane, mielone - 2 płaskie łyżki
- Drożdże instant - 1 opakowanie
- Miód gryczany lub spadziowy - 1 łyżka
- Sól - 1 łyżeczka
- Woda - 300 ml
- Kminek - 2 łyżeczki, (opcjonalnie) do środka lub do posypania
- Woda - około 1/3 szklanki (potrzebna do zaparowania piekarnika)
Przygotowanie
Siemię lniane zalać połową szklanki wrzątku. Odstawić do przestudzenia. Wymieszać z miodem.
Mąkę wymieszać z drożdżami i solą, uważając, aby nie sypać soli na drożdże. Dodać zaparzone (letnie) siemię lniane z miodem. Stopniowo dolewając resztę ciepłej (nie gorącej) wody (ok. 2/3 szklanki), wyrobić mikserem ciasto na chleb.
Mąki gryczane różnią się stopniem przemiału, więc czasami będzie potrzebna większa ilość wody. Wyrabianie nie powinno potrwać dłużej niż 5 minut. W tym momencie można dodać do środka kminek.
Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Kto nie dodał do środka, może posypać wierzch chleba kminkiem, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów. Chleb z mąki gryczanej rośnie wolno, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość.
Gdy urośnie prawie drugie tyle, po mniej więcej godzinie (czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia), wstawić do gorącego, nagrzanego do 220ºC piekarnika. Równocześnie wstawić do piekarnika naczynie z 1/3 szklanki wrzącej wody.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200ºC. Chleb piec około 30-40 minut, sprawdzić patyczkiem czy upieczony. Wyjąć z piekarnika rumiany chleb, delikatnie wyłożyć z foremki i przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Warianty:
1. Można dodać ziarno słonecznika.
2. Zamiast kminkiem można posypać wierzch przed pieczeniem czarnuszką.
3. Jeśli ktoś lubi wyraźnie słony smak chleba, może dodać dodatkowo szczyptę soli.
4. Zamiast siemienia lnianego można dać błonnik jabłkowy lub mieloną babkę płesznik.