Chleb dyniowy
- 20 porcji
- 1 godzina 50 minut
- Średnie
Składniki:
- Dynia, pieczona - 150 g
- Jogurt naturalny - 100 g
- Mąka bezglutenowa uniwersalna np. Glutenex - 450 g
- Woda, letnia - 200 g
- Oliwa - 50 ml
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sól - 1,5 łyżeczki
- Drożdże, suche - 7 g
Przygotowanie
1. Upieczoną dynię zmiksuj na gładki mus. Dodaj wodę, jogurt i wymieszaj do połączenia się składników.
2. Do dużej miski lub misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier oraz sól (na bok miski, nie na drożdże). Zrób wgłębienie i dodaj płynne składniki. Zarób ciasto, a następnie zagniataj przez około 10 minut (w razie konieczności dosypać mąki) stopniowo dolewając oliwę.
3. Dobrze wyrobione ciasto chlebowe odstaw pod przykryciem na 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i zagniataj ponownie, rozciągając i rolując ciasto. Uformuj bochenek i ułóż na blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem lub oprószonej otrębami. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Najlepiej z parą lub naczyniem z wodą ustawionym na dnie piekarnika.
6. Wyrośnięty chleb ponacinaj ostrym nożem i piecz przez około 45 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.
7. Ostudź na kratce.