Chleb dyniowy

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 20 porcji
  • 1 godzina 50 minut
  • Średnie

Składniki:

  • Dynia, pieczona - 150 g
  • Jogurt naturalny - 100 g
  • Mąka bezglutenowa uniwersalna np. Glutenex - 450 g
  • Woda, letnia - 200 g
  • Oliwa - 50 ml
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1,5 łyżeczki
  • Drożdże, suche - 7 g

Przygotowanie

1. Upieczoną dynię zmiksuj na gładki mus. Dodaj wodę, jogurt i wymieszaj do połączenia się składników.

2. Do dużej miski lub misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier oraz sól (na bok miski, nie na drożdże). Zrób wgłębienie i dodaj płynne składniki. Zarób ciasto, a następnie zagniataj przez około 10 minut (w razie konieczności dosypać mąki) stopniowo dolewając oliwę.

3. Dobrze wyrobione ciasto chlebowe odstaw pod przykryciem na 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i zagniataj ponownie, rozciągając i rolując ciasto. Uformuj bochenek i ułóż na blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem lub oprószonej otrębami. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.

5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Najlepiej z parą lub naczyniem z wodą ustawionym na dnie piekarnika.

6. Wyrośnięty chleb ponacinaj ostrym nożem i piecz przez około 45 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.

7. Ostudź na kratce.

Oceń ten przepis