Chipsy jarmużowe

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 4 porcje
  • 30 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Liście jarmużu (ok. kilkadziesiąt)
  • Sól
  • Papryka wędzona
  • Oliwa

Są pyszne i na ciepło, i na zimno!

Przygotowanie

Świeżo zerwane liście jarmużu umyć, poobrywać po obu stronach łodygi, która jest twarda i wysuszyć – np. za pomocą maszynki do suszenia sałaty lub kręcąc w ścierce na balkonie.

Liście włożyć do miski, przyprawić solą i wędzoną papryką oraz oliwą. Wymieszać i rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w nagrzanym do 150 stopni C przez ok. 15 min. (ja piekę w trybie: dół i termoobieg).

Sprawdzić, czy są wysuszone, jeśli nie, to poczekać jeszcze kilka minut. Jeśli nie wszystkie wyschły, to zdjąć te suche, a pozostałe dopiec.

Ważne, by nie brązowiały, bo wtedy robią się gorzkie.

 

*Łodygi oddać kurom lub królikom, wtedy nic się nie zmarnuje.

Oceń ten przepis