Chipsy jarmużowe
- 4 porcje
- 30 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Liście jarmużu (ok. kilkadziesiąt)
- Sól
- Papryka wędzona
- Oliwa
Przygotowanie
Świeżo zerwane liście jarmużu umyć, poobrywać po obu stronach łodygi, która jest twarda i wysuszyć – np. za pomocą maszynki do suszenia sałaty lub kręcąc w ścierce na balkonie.
Liście włożyć do miski, przyprawić solą i wędzoną papryką oraz oliwą. Wymieszać i rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym do 150 stopni C przez ok. 15 min. (ja piekę w trybie: dół i termoobieg).
Sprawdzić, czy są wysuszone, jeśli nie, to poczekać jeszcze kilka minut. Jeśli nie wszystkie wyschły, to zdjąć te suche, a pozostałe dopiec.
Ważne, by nie brązowiały, bo wtedy robią się gorzkie.
*Łodygi oddać kurom lub królikom, wtedy nic się nie zmarnuje.