Chili con carne z awokado, śmietaną i kolendrą

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 6 porcji
  • 1 godzina
  • Średnie

Składniki:

  • Mięso wołowe - 600 g
  • Papryka - 1 sztuka
  • Passata pomidorowa - 700 g
  • Szalotka - 1 sztuka
  • Bulion/Woda - 100 ml
  • Czosnek niedźwiedzi w proszku - 2 łyżeczki
  • Awokado, dojrzałe - 2 sztuki
  • Śmietana kokosowa, kwaśna (użyłam wegańskiej firmy PlantON) - 100 g
  • Ryż, suchy - 350 g
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Kumin - ½ łyżeczki
  • Oregano - 2 łyżeczki
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Kolendra, świeża - 1 doniczka

Przygotowanie

  1. Szalotkę i paprykę pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić szalotkę i chwile smażyć. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Smażyć około 5 minut.
  3. Na patelnie z mięsem wlać pasatę, dodać wodę i pokrojoną paprykę. Doprawić kuminem, oregano i papryką. Gotować pod przykryciem około 40 minut, co jakiś czas wymieszać.
  4. W międzyczasie posiekać kolendrę i pokroić awokado w kostkę.
  5. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Po upływie czasu sos doprawić solą i pieprzem.
  7. Do miseczki nasypać ryż i polać sosem. Ułożyć awokado, nałożyć łyżkę śmietanę i posypać kolendrą.

Oceń ten przepis