Chili con carne z awokado, śmietaną i kolendrą
- 6 porcji
- 1 godzina
- Średnie
Składniki:
- Mięso wołowe - 600 g
- Papryka - 1 sztuka
- Passata pomidorowa - 700 g
- Szalotka - 1 sztuka
- Bulion/Woda - 100 ml
- Czosnek niedźwiedzi w proszku - 2 łyżeczki
- Awokado, dojrzałe - 2 sztuki
- Śmietana kokosowa, kwaśna (użyłam wegańskiej firmy PlantON) - 100 g
- Ryż, suchy - 350 g
- Papryka słodka - 1 łyżeczka
- Kumin - ½ łyżeczki
- Oregano - 2 łyżeczki
- Sól
- Pieprz
- Olej
- Kolendra, świeża - 1 doniczka
Przygotowanie
- Szalotkę i paprykę pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju. Wrzucić szalotkę i chwile smażyć. Dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Smażyć około 5 minut.
- Na patelnie z mięsem wlać pasatę, dodać wodę i pokrojoną paprykę. Doprawić kuminem, oregano i papryką. Gotować pod przykryciem około 40 minut, co jakiś czas wymieszać.
- W międzyczasie posiekać kolendrę i pokroić awokado w kostkę.
- Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po upływie czasu sos doprawić solą i pieprzem.
- Do miseczki nasypać ryż i polać sosem. Ułożyć awokado, nałożyć łyżkę śmietanę i posypać kolendrą.