Chebe bread – brazylijskie bułeczki serowe

Oceń przepis

Średnia ocena: -
  • 24 porcje
  • 1 godzina 8 minut
  • Trudne

Składniki:

  • 200 ml mleka
  • 400 ml skrobi z tapioki
  • ¾ szklanki startego ostrego twardego sera (np. cheddar, parmezan)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 duże jajka kurze (ew. 10 jajeczek przepiórczych)
  • szczypta soli

Chebe bread – brazylijskie bułeczki serowe o ciekawej konsystencji i smaku. Łatwe w przygotowaniu, pieczone bez drożdży, ze skrobi z tapioki. Te bułeczki są trochę podobne do ptysiów serowych. Ciasto jest kleiste w środku od roztopionego sera.

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzej do 200° C, wyłóż blachę papierem do pieczenia. Do miski dodaj jajka, olej, sodę i sól, odstaw. W garnku średniej wielkości podgrzej mleko na małym ogniu. Gdy mleko będzie delikatnie wrzało na wolnym ogniu, wsyp do garnka z mlekiem skrobię tapiokową i mieszaj energicznie używając drewnianej łyżki, aż utworzy się lepkie, mokre ciasto (zeskrobuj z krawędzi garnka). Gdy ciasto oderwie się od ścianek garnka, zdejmij garnek z ognia. Niektóre marki skrobi z tapioki mogą trudniej gęstnieć. Trzymaj garnek na ogniu i ciągle mieszaj, w miarę podgrzewania mieszanki zacznie się formować ciasto. Lekko przestudź.

Drewnianą łyżką zeskrob ciasto do miski z pozostałymi składnikami. Na średnio niskich obrotach wymieszaj z pozostałymi składnikami. Dodaj ser, mieszaj, aż ser całkowicie się wmiesza do ciasta i nie będzie już widoczny. W razie potrzeby zatrzymaj mikser i użyj szpatułki, aby zeskrobać ciasto ze ścianek miski. Formowanie kulek: mokrymi rękami formuj małe kulki, na każdą kulkę użyj jednej hojnej łyżki ciasta. To ciasto jest bardzo lepkie. Dlatego kulki najlepiej formować w pobliżu zlewu z bieżącą wodą, aby moczyć ręce między każdą kształtowaną bułeczką. Ciasto nie przykleja się do mokrych dłoni. Strząśnij nadmiar wody z ciasta przed umieszczeniem go na blasze. Układaj na przygotowanej blasze do pieczenia w odległości około 3 cm od siebie. Kto chce może dodatkowo posypać bułeczki startym serem.

Piecz bułeczki na środkowej półce piekarnika w temperaturze 180°C, przez ok. 20-25 minut. Przed podaniem ostudź na kratce przez kilka minut. Bułeczki najlepsze są na ciepło.

Wskazówka: Przed formowaniem ciasto można schłodzić, aby ułatwić sobie formowanie kuleczek. Schłodzone ciasto jest sztywniejsze, więc kuleczki będą krąglejsze. Ponieważ głównym składnikiem jest skrobia, bułeczki nie rumienią się. Bułeczek nie należy przepiec, powinny mieć cienką skórkę na zewnątrz i być dość ciągliwe w środku (to od sera). Bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika bułeczki są nadęte, stygnąc trochę opadają, ale nie wpływa to na smak.

Warianty:

  • Do bułeczek można użyć każdego sera: mozzarelli, rokpolu, dowolnego żółtego, lub wymieszać rodzaje. Pamiętać jedynie należy o dostosowaniu ilości soli (mozzarella nie zawiera soli, rokpol dużo).
  • Bułeczki wychodzą również w wersji bezmlecznej (z mlekiem roślinnym i tak zwanym wegańskim serem) i na jajeczkach przepiórczych. Są bledsze ale smaczne.

Oceń ten przepis