Chałwowiec z tahini
- 12 porcji
- 30 minut
- Łatwe
Składniki:
Spód
- 120 g wiórków kokosowych
- 30 g erytrytolu
- 50 g masła bez laktozy
- 20 g kakao
Masa
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 puszka mleka kokosowego
- 400 ml wody
- 100 g tahini
- 1/3 szkl. erytrytolu
- 50 g płatków migdałów do dekoracji
Przygotowanie
- Foremkę keksówkę wyłożyć papierem.
- Wiórki zblendować.
- Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
- Zwartą masę umieścić na spodzie.
- Kaszę zagotować z mleczkiem, 1/3 łyżeczki soli himalajskiej i wodą.
- Po ugotowaniu zmiksować z pozostałymi składnikami.
- Wylać na spód i schować do lodówki na 5 godzin.