Chałwowe pralinki

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 10 porcji
  • 15 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Herbatniki typu Petit Beurre bezglutenowe - 80 g
  • Pasta Tahini - 3 łyżki
  • Miód - 3 łyżki
  • Czekolada mleczna, bezglutenowa - 1 tabliczka
  • Mleko sojowe - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Wiórki kokosowe, opcjonalnie - 2 łyżki

Chałwowe pralinki to prosty deser, który pasuje na każdą okazję i duża szansa, że będzie wszystkim smakować.

Przygotowanie takich czekoladek może być także idealnym pomysłem na zabawę z dziećmi!

Przygotowanie

  • Petitki kruszymy w drobne okruszki – np. poprzez włożenie je do plastikowej, dobrze zamkniętej torebki i uderzanie wałkiem do pieczenia / drewnianą łyżką.
  • Do pokruszonych ciasteczek dodajemy pastę Tahini oraz miód.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Wilgotnymi dłońmi formujemy z masy kuleczki i wkładamy je na 20 minut do lodówki.
  • W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem i olejem – dzięki temu czekolada będzie plastyczna.
  • Kuleczki obtaczamy w czekoladzie i posypujemy wiórkami kokosowymi.
  • Gotowe pralinki wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę, a najlepiej na 3-4 godziny.

Oceń ten przepis