Bułki z dynią

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 1 porcja
  • 1 godzina
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Mąka Balviten Royal Baker – 1 opakowanie 350g
  • Mąka Balviten Mix for Bread – 150g
  • Obrana dynia – 150g
  • Mleko – 400ml
  • Sól -1/2 łyżeczki
  • Cukier - 2 x ½ łyżeczki
  • Drożdże świeże – 25g
  • Olej – 3 łyżki
  • Woda – w miarę potrzeby
  • Kolendra mielona (w domowym młynku) – szczypta

Przygotowanie

  1. Z 2 łyżek mleka, ½ łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki rozmieszać zaczyn drożdżowy.
  2. Zagotować do miękkości w mleku, pokrojoną w kawałki dynię, a następnie zmiksować wszystko blenderem.
  3. Pozostałe suche składniki przesiać przez sito celem napowietrzenia.
  4. Wszystkie składniki połączyć, na końcu dodając wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
  5. Wyrobić tęgie ciasto. Wstawić ciasto do wyrośnięcia do ciepłego piekarnika (max. 50 stopni) na ok. 20 min.
  6. Z wyrośniętego ciasta formować bułki.
  7. Uformowane bułki pozostawić na kilka minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min.

Oceń ten przepis