Bułki z dynią
- 1 porcja
- 1 godzina
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Mąka Balviten Royal Baker – 1 opakowanie 350g
- Mąka Balviten Mix for Bread – 150g
- Obrana dynia – 150g
- Mleko – 400ml
- Sól -1/2 łyżeczki
- Cukier - 2 x ½ łyżeczki
- Drożdże świeże – 25g
- Olej – 3 łyżki
- Woda – w miarę potrzeby
- Kolendra mielona (w domowym młynku) – szczypta
Przygotowanie
- Z 2 łyżek mleka, ½ łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki rozmieszać zaczyn drożdżowy.
- Zagotować do miękkości w mleku, pokrojoną w kawałki dynię, a następnie zmiksować wszystko blenderem.
- Pozostałe suche składniki przesiać przez sito celem napowietrzenia.
- Wszystkie składniki połączyć, na końcu dodając wyrośnięty zaczyn drożdżowy.
- Wyrobić tęgie ciasto. Wstawić ciasto do wyrośnięcia do ciepłego piekarnika (max. 50 stopni) na ok. 20 min.
- Z wyrośniętego ciasta formować bułki.
- Uformowane bułki pozostawić na kilka minut do ponownego wyrośnięcia, a następnie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 25 min.