Bułki owsiano-jaglane z dodatkiem amarantusa
- 4 porcje
- 2 godziny 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mąka owsiana bezglutenowa - 55g
- Mąka jaglana bezglutenowa - 45g
- Mąka z amarantusa bezglutenowa- 1 łyżka
- Skrobia ziemniaczana - 40g
- Skrobia z tapioki - 40g
- Mąka kukurydziana bezglutenowa- 40g
- Guma guar - 7g
- Siemię lniane złote mielone- 20g
- Błonnik jabłkowy (pektyna)- 10g
- Drożdże suszone - 7g
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sól - 1 łyżeczka
- Olej - 2 łyżki
- Ciepła woda - 300ml
Przygotowanie
Do miski wsyp wszystkie składniki sypkie oprócz soli i wymieszaj, na końcu dodaj sól i znów dokładnie wymieszaj.
Do mieszanki mąk dodaj olej i wlewaj równomiernym strumieniem do misy miksera wodę – cały czas mieszając. Masa powinna być ciągliwa i luźna.
Odstaw do wyrastania, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie natłuść dłonie olejem lub oliwą z oliwek i uformuj bułki, układając je na papierze do pieczenia (z tej porcji wychodzą 4 bułki) lub blaszce z powłoką nieprzywierającą. Odstaw na 30 minut do wyrastania.
Mniej więcej w połowie czasu można rozpocząć nagrzewanie piekarnika (w zależności od modelu). Po tym czasie należy natłuścić wierzch bułek olejem lub oliwą z oliwek. Piec w 210 stopniach Celsjusza przed ok. 30 -35 minut aż będą rumiane. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.