Bułki owsiano-jaglane z dodatkiem amarantusa

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 4 porcje
  • 2 godziny 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka owsiana bezglutenowa - 55g
  • Mąka jaglana bezglutenowa - 45g
  • Mąka z amarantusa bezglutenowa- 1 łyżka
  • Skrobia ziemniaczana - 40g
  • Skrobia z tapioki - 40g
  • Mąka kukurydziana bezglutenowa- 40g
  • Guma guar - 7g
  • Siemię lniane złote mielone- 20g
  • Błonnik jabłkowy (pektyna)- 10g
  • Drożdże suszone - 7g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Olej - 2 łyżki
  • Ciepła woda - 300ml

Bułki są miękkie, sprężyste i bardzo szybko znikają z talerza. Aromat amarantusa jest wyczuwalny, więc jeśli za nim nie przepadasz warto zamiast mąki z amarantusa dodać więcej owsianej. Zwróć uwagę na jakość mąki jaglanej, ponieważ mąka gorszej jakości będzie gorzka, co może znacznie wpłynąć na smak bułek.

Przygotowanie

Do miski wsyp wszystkie składniki sypkie oprócz soli i wymieszaj, na końcu dodaj sól i znów dokładnie wymieszaj.

Do mieszanki mąk dodaj olej i wlewaj równomiernym strumieniem do misy miksera wodę –  cały czas mieszając. Masa powinna być ciągliwa i luźna.

Odstaw do wyrastania, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

Po tym czasie natłuść dłonie olejem lub oliwą z oliwek i uformuj bułki, układając je na papierze do pieczenia (z tej porcji wychodzą 4 bułki) lub blaszce z powłoką nieprzywierającą. Odstaw na 30 minut do wyrastania.

Mniej więcej w połowie czasu można rozpocząć nagrzewanie piekarnika (w zależności od modelu). Po tym czasie należy natłuścić wierzch bułek olejem lub oliwą z oliwek. Piec w 210 stopniach Celsjusza przed ok. 30 -35  minut aż będą rumiane. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Oceń ten przepis