Bułki owsiano-gryczane

Oceń przepis

Średnia ocena: 4
  • 4 porcje
  • 2 godziny 40 minut
  • Łatwe

Składniki:

  • Mąka owsiana bezglutenowa - 90g
  • Mąka gryczana bezglutenowa - 70g
  • Skrobia z tapioki - 30g
  • Mąka ziemniaczana - 40g
  • Guma guar - 1 łyżeczka
  • Drożdże suszone - 7g
  • Błonnik jabłkowy - 10g
  • Siemię lniane złote mielone - 20g
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Ciepła woda - 300 ml
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki

Bułki są miękkie, sprężyste i bardzo szybko znikają z talerza. Nie zawierają kukurydzy. 

Przygotowanie

Do miski wsyp wszystkie składniki sypkie (wraz z gumą, błonnikiem i siemieniem) i wymieszaj.

Do mieszanki mąk dodaj olej i wlewaj równomiernym strumieniem do misy miksera wodę – cały czas mieszając. Masa powinna być ciągliwa, lekko klejąca i luźna.

Odstaw do wyrastania, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie natłuść dłonie olejem lub oliwą z oliwek i uformuj bułki, układając je na papierze do pieczenia (z tej porcji wychodzą 4 bułki średnie lub 3 większe) lub blaszce z powłoką nieprzywierającą.

Odstaw na 30 minut do wyrastania. Mniej więcej w połowie czasu można rozpocząć nagrzewanie piekarnika (w zależności od modelu). Po tym czasie należy natłuścić wierzch bułek olejem lub oliwą z oliwek. Piec w 210 stopniach Celsjusza przed ok. 30 -35 minut aż będą rumiane. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Oceń ten przepis