Bułki owsiano-gryczane
- 4 porcje
- 2 godziny 40 minut
- Łatwe
Składniki:
- Mąka owsiana bezglutenowa - 90g
- Mąka gryczana bezglutenowa - 70g
- Skrobia z tapioki - 30g
- Mąka ziemniaczana - 40g
- Guma guar - 1 łyżeczka
- Drożdże suszone - 7g
- Błonnik jabłkowy - 10g
- Siemię lniane złote mielone - 20g
- Cukier - 1 łyżeczka
- Sól - 1 łyżeczka
- Ciepła woda - 300 ml
- Olej rzepakowy - 2 łyżki
Przygotowanie
Do miski wsyp wszystkie składniki sypkie (wraz z gumą, błonnikiem i siemieniem) i wymieszaj.
Do mieszanki mąk dodaj olej i wlewaj równomiernym strumieniem do misy miksera wodę – cały czas mieszając. Masa powinna być ciągliwa, lekko klejąca i luźna.
Odstaw do wyrastania, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie natłuść dłonie olejem lub oliwą z oliwek i uformuj bułki, układając je na papierze do pieczenia (z tej porcji wychodzą 4 bułki średnie lub 3 większe) lub blaszce z powłoką nieprzywierającą.
Odstaw na 30 minut do wyrastania. Mniej więcej w połowie czasu można rozpocząć nagrzewanie piekarnika (w zależności od modelu). Po tym czasie należy natłuścić wierzch bułek olejem lub oliwą z oliwek. Piec w 210 stopniach Celsjusza przed ok. 30 -35 minut aż będą rumiane. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.