Bułeczki z twarogiem i truskawkami

Oceń przepis

Średnia ocena: 2
  • 5 porcji
  • 1 godzina
  • Łatwe

Składniki:

Spód:

  • 175 g mąki (pół na pół Schär Mix B Bread-Mix i Schär Mix C Pátisserie)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego odtłuszczonego (najlepsze od Purella superfoods)
  • 70 ml mleka bez laktozy (w temperaturze pokojowej)
  • 70 g cukru
  • aromat waniliowy
  • 30 ml oliwy z oliwek

Farsz twarogowy:

  • kilka truskawek pokrojonych w kostkę ?
  • 130 g twarogu u mnie bez laktozy
  • 10 g cukru waniliowego Celiko
  • 1 jajko ?

Przygotowanie

Do miski przesiać mąkę przez sito. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, szczypę soli, wanilię, jajko, oliwę, siemię lniane i wymieszać. Na koniec dodać mleko. Wyrobić ciasto, zostawić pod przykryciem na około 15 minut. Jeśli będzie bardzo kleiło się do ręki należy podsypać delikatnie mąką.

Twaróg ugniatamy widelcem z cukrem i jajkiem. Dodajemy pokrojone truskawki I mieszamy delikatnie.

Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek, na środku każdego kładziemy twarogowe nadzienie, zlepiamy ze sobą krawędzie i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce.
Wierzch każdej bułeczki smarujemy mlekiem, pieczemy w 180°C przez 30 minut.

Bułeczki po upieczeniu polałam lukrem.

Oceń ten przepis