Bułeczki z twarogiem i truskawkami
- 5 porcji
- 1 godzina
- Łatwe
Składniki:
Spód:
- 175 g mąki (pół na pół Schär Mix B Bread-Mix i Schär Mix C Pátisserie)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Celiko
- 1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego odtłuszczonego (najlepsze od Purella superfoods)
- 70 ml mleka bez laktozy (w temperaturze pokojowej)
- 70 g cukru
- aromat waniliowy
- 30 ml oliwy z oliwek
Farsz twarogowy:
- kilka truskawek pokrojonych w kostkę ?
- 130 g twarogu u mnie bez laktozy
- 10 g cukru waniliowego Celiko
- 1 jajko ?
Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę przez sito. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, szczypę soli, wanilię, jajko, oliwę, siemię lniane i wymieszać. Na koniec dodać mleko. Wyrobić ciasto, zostawić pod przykryciem na około 15 minut. Jeśli będzie bardzo kleiło się do ręki należy podsypać delikatnie mąką.
Twaróg ugniatamy widelcem z cukrem i jajkiem. Dodajemy pokrojone truskawki I mieszamy delikatnie.
Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich rozwałkowujemy na placek, na środku każdego kładziemy twarogowe nadzienie, zlepiamy ze sobą krawędzie i formujemy bułeczki. Układamy na blaszce.
Wierzch każdej bułeczki smarujemy mlekiem, pieczemy w 180°C przez 30 minut.
Bułeczki po upieczeniu polałam lukrem.