Budyń jaglany
- 3 porcje
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Kasza jaglana - 200 g
- Mleko sojowe lub migdałowe bez cukru lub woda - 650 ml
- Daktyle - 3 sztuki
- Kiwi - 1 sztuka
- Porzeczki lub borówki - 200 g
- Orzechy włoskie - 2 garści
- Migdały - 1 garść
- Gorzka czekolada - 2 paski
- Masło orzechowe 100% - 3 łyżeczki
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną porządnie przelać wrzątkiem, a potem zimną wodą, żeby pozbyć się goryczy.
- Kaszę, mleko i drobno pokrojone daktyle umieszczamy w garnku. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Ugotowaną kaszę blendujemy na gładką masę (można zostawić w formie ziarenek).
- Przelać do lunchboxów i udekorować: owoce, orzechy, migdały, czekolada.
- Dla podniesienia wartości energetycznej dodaj po 1 łyżeczce masła orzechowego.
Budyń jest smaczny zarówno na zimno i ciepło. Jeśli podgrzejesz budyń w pracy w mikrofalówce (1-2 minuty), otrzymasz rozpływającą się czekoladę. Polecam!