Budyń jaglany

Oceń przepis

Średnia ocena: 4.5
  • 3 porcje
  • 20 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Kasza jaglana - 200 g
  • Mleko sojowe lub migdałowe bez cukru lub woda - 650 ml
  • Daktyle - 3 sztuki
  • Kiwi - 1 sztuka
  • Porzeczki lub borówki - 200 g
  • Orzechy włoskie - 2 garści
  • Migdały - 1 garść
  • Gorzka czekolada - 2 paski
  • Masło orzechowe 100% - 3 łyżeczki

Danie nadaje się na śniadanie, kolację oraz lunch, jeśli lubisz słodkie potrawy. Daje długie uczucie sytości. Do przygotowania potrzebny: garnek, wrzątek, blender.

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną porządnie przelać wrzątkiem, a potem zimną wodą, żeby pozbyć się goryczy.
  • Kaszę, mleko i drobno pokrojone daktyle umieszczamy w garnku. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  • Ugotowaną kaszę blendujemy na gładką masę (można zostawić w formie ziarenek).
  • Przelać do lunchboxów i udekorować: owoce, orzechy, migdały, czekolada.
  • Dla podniesienia wartości energetycznej dodaj po 1 łyżeczce masła orzechowego.

Budyń jest smaczny zarówno na zimno i ciepło. Jeśli podgrzejesz budyń w pracy w mikrofalówce (1-2 minuty), otrzymasz rozpływającą się czekoladę. Polecam!

Oceń ten przepis