Budyń z chia mango

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 2 porcje
  • 10 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Jogurt zwykły/roślinny - 150 ml
  • Mleko kokosowe - 50 ml
  • Nasiona chia - 2 łyżki
  • Mango, pokrojone w kostkę - 1/2 sztuki
  • Syrop klonowy lub inne płynne słodzidło (opcjonalnie)
  • Wiórki kokosowe (opcjonalnie)
  • Posiekane migdały (opcjonalnie)

Pudding chia i mango to pyszny, prosty przepis na rozpoczęcie każdego dnia! W Brazylii robiłam go prawie codziennie (w gorące dni). Mam nadzieję, że spodoba ci się ten szybki, słoneczny deser. U mnie opcja: bez cukru, bez glutenu i 100% roślinna.

Przygotowanie

Będziesz potrzebować małej miski, dwóch filiżanek, łyżki i noża

W misce wymieszaj jogurt, mleko i nasiona chia. Jeśli chcesz, aby twój deser był bardziej słodki – w tym momencie dodaj syrop klonowy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, przykryj pojemnik i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Do dwóch słoiczków nakładaj warstwami: budyń i kosteczki mango. Na sam koniec posyp wiórkami kokosowymi oraz migdałami. Podawaj w letnie, gorące dni. Smacznego!

Oceń ten przepis