Budyń z chia mango
- 2 porcje
- 10 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
- Jogurt zwykły/roślinny - 150 ml
- Mleko kokosowe - 50 ml
- Nasiona chia - 2 łyżki
- Mango, pokrojone w kostkę - 1/2 sztuki
- Syrop klonowy lub inne płynne słodzidło (opcjonalnie)
- Wiórki kokosowe (opcjonalnie)
- Posiekane migdały (opcjonalnie)
Przygotowanie
Będziesz potrzebować małej miski, dwóch filiżanek, łyżki i noża
W misce wymieszaj jogurt, mleko i nasiona chia. Jeśli chcesz, aby twój deser był bardziej słodki – w tym momencie dodaj syrop klonowy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki, przykryj pojemnik i odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Do dwóch słoiczków nakładaj warstwami: budyń i kosteczki mango. Na sam koniec posyp wiórkami kokosowymi oraz migdałami. Podawaj w letnie, gorące dni. Smacznego!