Brownie z fasoli
- 8 porcji
- 20 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Ciasto:
- Fasola czerwona - 2 puszki (500 g)
- Jajo, małe - 4 sztuki
- Kakao - 6 łyżek
- Olej - 1/3 szklanki
- Cukier - 1/3 szklanki
- Banan, średni - 1 sztuka
- Soda - 1 łyżeczka
Polewa:
- Olej kokosowy - 4 łyżki
- Kakao - 3 łyżki
- Cukier waniliowy - 2 łyżki
- Woda - 8 łyżek
Przygotowanie
Ciasto z fasoli
- Aby uzyskać 500 gramów fasoli czerwonej z puszki, potrzebujesz dwie puszki fasoli o pojemności 420 ml każda. Po całkowitym odsączeniu zalewy i przepłukaniu fasoli, na sitku otrzymasz około 250 gramów fasoli z jednej puszki.
2. Obierz jednego, średniej wielkości, dojrzałego banana. Pokrój go na mniejsze kawałki i umieść w misce z fasolą. Wlej też około 1/3 szklanki.
3. Całość miksuj kilka minut na gładki krem. Możesz do tego użyć blendera ręcznego – postaraj się bardzo dokładnie zmiksować całą fasolę.
4. Do miski z kremem fasolowym dodaj około 6 płaskich łyżek prawdziwego kakao w proszku oraz łyżeczkę sody oczyszczonej. W tym momencie możesz też dorzucić szczyptę soli. Całość wymieszaj dokładanie szpatułką lub łyżką.
5. Do misy miksera wbij cztery mniejsze lub trzy duże jajka i wsyp mniej więcej 1/3 szklanki cukru. Cukier z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach przez kilka minut. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa.
6. Do miski z puchem jajecznym dodaj krem fasolowy z kakao. Całość mieszkaj delikatnie szpatułką do połączenia się składników w jednolitą masę.
7. Ciasto wylewam zazwyczaj do tortownicy o średnicy 24-26 cm.
8. Fasolowe brownie umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz około 35 – 45 minut.
*Rada: Nie piecz brownie za długo, by niepotrzebnie nie przesuszać ciasta w piekarniku. Im dłużej pieczone ciasto, tym mniej wilgotny wypiek.
9. Od razu po upieczeniu brownie zabierz się za szykowanie polewy (ponieważ ciasto fasolowe jest pieczone bez mąki oraz bez produktów mlecznych, postanowiłam przygotować polewę wegańską) W rondelku umieść: 4 łyżki oleju kokosowego, 3 łyżki kakao, 2 łyżki dowolnego cukru (u mnie domowy cukier waniliowy) oraz wlej osiem łyżek zwykłej wody.
10. Zawartość rondelka podgrzewaj na małej mocy palnika. Użyłam oleju kokosowego nierafinowanego, więc całą polewę podgrzałam tylko na tyle, by rozpuścić olej i połączyć razem wszystkie składniki w jednolity krem. Do mieszania całości polecam użyć małej trzepaczki kuchennej. Krem może być gorący, ale nie pozwól, by się zagotował. Nie podgrzewaj go dłużej niż 2-3 minuty.
*Polecam przed podaniem udekorować je malinami bądź orzechami .