Boeuf bourguignon z dynią
- 6 porcji
- 3 godziny
- Średnie
Składniki:
- Wołowina - 2 kg
- Dynia - 1 szt.
- Marchewka - 3 szt.
- Seler - 2 szt.
- Czosnek - 1 główka
- Cebula - 4 szt.
- Przecier pomidorowy - 1 szt.
- Bulion - 100 ml
- Oliwa 100 ml
- Pieprz, sól
Przygotowanie
- Mięso pokroić na większe kawałki (ok. 4 – 5 cm). Włożyć na dużą patelnię z grubym dnem i smażyć.
- Wlać łyżkę oleju oraz dodać połowę masła, partiami obsmażyć z każdej strony kawałki mięsa, po obsmażeniu odkładać na talerz.
- Włożyć na patelnię pozostały tłuszcz i podsmażyć starty czosnek, pokrojoną na plasterki dynię, marchewkę i oraz drobno posiekaną cebulę. Posypać mąką, doprawić solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę podsmażyć.
- Przełożyć składniki z patelni do większego naczynia żaroodpornego. Wlać bulion, zagotować. Składniki powinny być całe przykryte zalewą.
- Po ponownym zagotowaniu przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika. Zapiekać przez ok. 2 i 1/2 godziny.