Boeuf bourguignon z dynią

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 6 porcji
  • 3 godziny
  • Średnie

Składniki:

  • Wołowina - 2 kg
  • Dynia - 1 szt.
  • Marchewka - 3 szt.
  • Seler - 2 szt.
  • Czosnek - 1 główka
  • Cebula - 4 szt.
  • Przecier pomidorowy - 1 szt.
  • Bulion - 100 ml
  • Oliwa 100 ml
  • Pieprz, sól

Wołowinę zamarynować w oleju i przyprawach dzień wcześniej.

Przygotowanie

  • Mięso pokroić na większe kawałki (ok. 4 – 5 cm). Włożyć na dużą patelnię z grubym dnem i smażyć.
  • Wlać łyżkę oleju oraz dodać połowę masła, partiami obsmażyć z każdej strony kawałki mięsa, po obsmażeniu odkładać na talerz.
  • Włożyć na patelnię pozostały tłuszcz i podsmażyć starty czosnek, pokrojoną na plasterki dynię, marchewkę i oraz drobno posiekaną cebulę. Posypać mąką, doprawić solą oraz pieprzem, jeszcze chwilę podsmażyć.
  • Przełożyć składniki z patelni do większego naczynia żaroodpornego. Wlać bulion, zagotować. Składniki powinny być całe przykryte zalewą.
  • Po ponownym zagotowaniu przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika. Zapiekać przez ok. 2 i 1/2 godziny. 

Oceń ten przepis