Bita śmietana
- 4 porcje
- 5 minut
- Bardzo łatwe
Składniki:
Narzędzia
- Trzepaczka (najlepiej elektryczna) - 1 szt.
- Wysokie naczynie - min 0,7 (lub 0,5) l
- Długa łyżka (np. barmańska) - 1 szt.
- Fartuch kuchenny (albo robocze ubranie) - 1 szt.
Nabiał
- Śmietanka (wystarczy 30%) - 200-250 ml
Sypkie
- Cukier puder - 25 (lub 20) g
Przygotowanie
- Założyć fartuch;
- Do wysokiego naczynia nalać 200-250 ml zimnej śmietanki (nie może być kwaśna!);
- Ubijać na maksymalnych obrotach, aż zrobi się bardzo gęsta (około 1,5 minuty). Lepsze jest wrogiem dobrego, bo śmietanka nie lubi zbyt długiego ubijania. W trakcie ubijania pojemnik warto odrobinę nachylić, ale trzeba uważać aby zbytnio nie zachlapać sobie kuchni.
- Dodać cukier puder (wystarczy 10 g na każde 100 ml śmietanki) i jeszcze chwilę poubijać (dodatek cukru utrwali nam strukturę bitej śmietany);
- Umyć trzepaczkę i (ewentualnie) szafki.
Sposób podania
Jako półprodukt lub dodatek do naleśników, ciast, owoców oraz lodów.
Sposób przechowywania
W lodówce do 48 h.