Biszkopt kukurydziany bez proszku do pieczenia

Oceń przepis

Średnia ocena: 3.5
  • 1 porcja
  • 50 minut
  • Bardzo łatwe

Składniki:

  • Jajko - 4 szt
  • Cukier puder - 1/2 szklanki
  • Mąka kukurydziana - 1/2 szklanki
  • Cukier wanilinowy - 12g

Może być również potrzebny tłuszcz do wysmarowania formy, kaszka kukurydziana do wysypania jej, aby ciasto nie przywarło (jeśli będzie papier do pieczenia – nie ma takiej potrzeby) oraz cukier puder do posypania gotowego ciasta. Biszkopt można przełożyć kremem orzechowym.

Przygotowanie

Żółtka z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym ubijamy na gęsty kogel-mogel. Dodajemy ubite na pianę białka. Składniki łączymy dokładnie, ale delikatnie. Na masę siejemy przez sito mąkę kukurydzianą, składniki mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką.

Przelewamy ciasto do przygotowanej średniej wielkości formy. Wstawiamy do nagrzanego, ale nie gorącego piekarnika. Pieczemy w temp. 150 st. C przez 30-35 min. Wyjmujemy, gdy się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Na koniec chłodzimy. Przekrojone na pół ciasto możemy przełożyć kremem orzechowym i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Oceń ten przepis