Bezmleczna brioszka z powidłami śliwkowymi
- 12 porcji
- 2 godziny
- Średnie
Składniki:
- Mieszanka mąk bezglutenowych - 370g
- Drobny cukier - 50g
- Świeże drożdże - 50g (lub 1 opakowanie suszonych drożdży instant)
- Sól - 1 płaska łyżeczka
- Ciepły napój sojowy - 100ml
- Jajko - 4 szt
- Miękka margaryna - 150g
- Powidła śliwkowe - 250g
Przygotowanie
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia.
Z drożdży zrobić rozczyn – wymieszać ciepły napój roślinny, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem ze ściereczki.
W tym czasie zrobić nadzienie:
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i sól, rozczyn drożdży (lub drożdże instant plus letni napój roślinny) i 3 jajka. Wymieszać składniki drewnianą łyżką lub mieszadłem miksera. Wyrabiać 5 minut za pomocą mieszadła miksera.
Następnie dodawać miękką margarynę, cały czas miksując (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie, elastyczne, raczej luźne ciasto. Ciasto wyłożyć na mocno oprószoną mąką stolnicę. Rozciągnąć na placek około 3-4 cm. Posmarować powidłami. Pomagając sobie silikonową szpatułką, wzdłuż krótszego boku zwinąć ciasto w rulon. Pokroić na kawałki (ok. 5 cm), układać równomiernie w tortownicy przecięciem do góry (nie przejmować się, ze ciasto nie wypełnia całej przestrzeni – gdy urośnie to wypełni).
Odstawić do podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika wraz z miseczką z wodą.
Piec przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio zrumieniony, uchylić piekarnik i szybko położyć na cieście kawałek papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Po upieczeniu od razu wyjąć bułkę z piekarnika. Po 15 minutach zdjąć obręcz z formy i studzić jeszcze przez kilkanaście minut. Kroić lub odłamywać kawałki bułki, najlepiej jak będzie jeszcze ciepła.