Tort bezowy z owocami

Oceń przepis

Średnia ocena: 5
  • 8 porcji
  • 1 godzina 20 minut
  • Łatwe

Składniki:

Blaty bezowe:

  • Białko jaja kurzego - 7 sztuk
  • Sól - 1 szczypta
  • Cukier puder - 250 g
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka

Masa tortowa:

  • Serek mascarpone, schłodzony - 350 g
  • Śmietana 36%, dobrze schłodzona - 250 ml
  • Cukier puder - 3 łyżki

Dekoracja:

  • Owoce, sezonowe np. maliny, borówki

Tort bezowy sprawdzi się nie tylko na przyjęcia, ale również jako deser letni.

Prosty w przygotowaniu i co najważniejsze bezglutenowy.

Jak opisać go jednym zdaniem? Jest idealnym połączeniem słodkich i chrupiących blatów bezowych przekładanych masą tortową i udekorowany sezonowymi owocami.

Przygotowanie

Sposób przygotowania 3 blatów bezowych:

  • Składniki na blaty bezowe powinny być w temperaturze pokojowej.
  1. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno.
  2. Następnie stopniowo (łyżka po łyżce) dodawać cukier puder.
  3. Na sam koniec całość wymieszać z przesianą skrobię ziemniaczaną bezglutenową.

Na blaszkach wyłożyć papier do pieczenia i odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 22cm.

Następnie na narysowane wcześniej okręgi wyłożyć równomiernie przygotowaną masę.

Tak przygotowane blaty pieczemy do uzyskania lekko złotego odcienia przez około 1 godzinę w temperaturze 140ºC (góra dół).

Blaty najlepiej przygotować dzień przed, ponieważ należy pozostawić je na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do wystudzenia uchylając drzwiczki od piekarnika.

Sposób przygotowania masy:

  • Składniki na blaty bezowe powinny być w schłodzone.
  • Masę przygotowujemy chwile przed podaniem tortu.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.

Końcowy etap:

  • Tort ,,składamy” najwcześniej godzinę przed podaniem.

Gotową masą tortową przekładamy 3 blaty bezowe. Polecam odrobinę kremu pozostawić na górny blat i udekorować świeżymi owocami.

Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego! 🙂

Oceń ten przepis