Tort bezowy z owocami
- 8 porcji
- 1 godzina 20 minut
- Łatwe
Składniki:
Blaty bezowe:
- Białko jaja kurzego - 7 sztuk
- Sól - 1 szczypta
- Cukier puder - 250 g
- Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
Masa tortowa:
- Serek mascarpone, schłodzony - 350 g
- Śmietana 36%, dobrze schłodzona - 250 ml
- Cukier puder - 3 łyżki
Dekoracja:
- Owoce, sezonowe np. maliny, borówki
Przygotowanie
Sposób przygotowania 3 blatów bezowych:
- Składniki na blaty bezowe powinny być w temperaturze pokojowej.
- Ubić białka ze szczyptą soli na sztywno.
- Następnie stopniowo (łyżka po łyżce) dodawać cukier puder.
- Na sam koniec całość wymieszać z przesianą skrobię ziemniaczaną bezglutenową.
Na blaszkach wyłożyć papier do pieczenia i odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 22cm.
Następnie na narysowane wcześniej okręgi wyłożyć równomiernie przygotowaną masę.
Tak przygotowane blaty pieczemy do uzyskania lekko złotego odcienia przez około 1 godzinę w temperaturze 140ºC (góra dół).
Blaty najlepiej przygotować dzień przed, ponieważ należy pozostawić je na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do wystudzenia uchylając drzwiczki od piekarnika.
Sposób przygotowania masy:
- Składniki na blaty bezowe powinny być w schłodzone.
- Masę przygotowujemy chwile przed podaniem tortu.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania gęstego kremu.
Końcowy etap:
- Tort ,,składamy” najwcześniej godzinę przed podaniem.
Gotową masą tortową przekładamy 3 blaty bezowe. Polecam odrobinę kremu pozostawić na górny blat i udekorować świeżymi owocami.
Tort przechowywać w lodówce.
Smacznego! 🙂